ISSN: 2241-6692

NEWS

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου αρχίζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το συνέδριο «Η κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα: Ιστορικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις» (21-23/11) που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου , το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Arts du Spectacle του Πανεπιστημίου de Poitiers στη Γαλλία.

Πρόκειται για το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που θέτει στο επίκεντρο τον κριτικό λόγο για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα ως αυτόνομο πεδίο μελέτης, φιλοδοξώντας να διερευνήσει την εξελικτική του πορεία από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τη σημερινή ψηφιακή εποχή. 73 ομιλητές και τρία στρογγυλά τραπέζια θα επιχειρήσουν μέσα από 56 διαφορετικές θεματικές και πολυπρισματικές αναγνώσεις να εξετάσουν την ιστορική διαδρομή της ελληνικής κινηματογραφικής κριτικής, να διερευνήσουν τις διαφορετικές της εκφάνσεις, να στοχαστούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και να αναδείξουν την αλληλεπίδρασή της με το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό τοπίο, τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές.

Πολιτική, ιδεολογία, Ιστορία, η κινηματογραφική γλώσσα και φόρμα, ο ελληνικός κινηματογράφος, καλλιτεχνικές και δημοφιλείς ταινίες, το έργο συγκεκριμένων σκηνοθετών/τριών, τα κινηματογραφικά είδη, ο ήχος και η μουσική, η γυναικεία ματιά, τα κινηματογραφικά περιοδικά, ο περιοδικός τύπος, οι κριτικοί ως διακριτές φωνές παραγωγής λόγου, η τηλεόραση, ο κόσμος του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, ζητήματα θεωρίας, η κρατική παρέμβαση και η λογοκρισία, η λογοτεχνία και το θέατρο είναι μερικές από τις επιμέρους οπτικές γωνίες μέσα από τις οποίες θα συζητηθεί ο κριτικός λόγος για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τρία στρογγυλά τραπέζια . Η Μαρία Κατσουνάκη θα συζητήσει με εκπροσώπους εμβληματικών κινηματογραφικών περιοδικών (Αλέξης Γρίβας, Άντα Κλαμπατσέα, Δημήτρης Κολιοδήμος, Χρήστος Μήτσης, Θανάσης Ρεντζής, Τέλης Σαμαντάς και Ηλίας Φραγκούλης) για την επιρροή τους στο αναγνωστικό κοινό και τη διαμόρφωση της σινεφιλίας στην Ελλάδα. Η Ρέα Βαλντέν με την Αντουανέττα Αγγελίδη , τον Θανάση Βασιλείου, τον Φιλ Ιερόπουλο και τον Αρμάντο Σάκο θα εξετάσουν την κινηματογραφική κριτική ως λόγο και πράξη για να μιλήσουν για τον «κινηματογράφο αλλιώς» , ενώ ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος και οι συνομιλητές του Βαγγέλης Βίτσικας, Ιωσηφίνα Γριβέα, Κώστας Κωστάκος (OldBoy), Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (Αλεκσάντερ Πλατς) και Πόλυ Λυκούργου ( Flix.gr ) θα αναμετρηθούν με τις προκλήσεις της κινηματογραφικής κριτικής στην εποχή των ΜΚΔ και των ψηφιακών πλατφορμών.

Τρεις ημέρες γεμάτες κινηματογράφο, εξαιρετικές ομιλίες, απροσδόκητες οπτικές και ζωντανές συζητήσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κινηματογραφικού κριτικού λόγου, τις μεταβολές, τις τομές, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου 2024 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα ΙΙ. Η είσοδος σε όλες τις εργασίες του Συνεδρίου είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα (https://cinekritiki2024.com/programma.php) και αναλυτικές πληροφορίες βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://cinekritiki2024.com/

Facebook Event

https://www.facebook.com/events/520115621003630?ref=newsfeed

Facebook Page

https://www.facebook.com/profile.php?id=61566862269851

Instagram Page

https://www.instagram.com/cinekritiki_2024/

Teaser

https://www.youtube.com/watch?v=qwFWymV1KeM&feature=youtu.be

Ραδιοφωνικό σποτ

https://www.youtube.com/watch?v=0npyWg4eY1M