ISSN: 2241-6692

NEWS

Το διεθνές συνέδριο για τον πρώιμο κινηματογράφο (1896-1940) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου – που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του πλωτού μουσείου Νεράιδα – αποτελεί την πρώτη απόπειρα να βρεθούν μαζί και να συζητήσουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο επιστήμονες και ερευνητές που εξειδικεύονται σε ζητήματα του βωβού και του πρώιμου ηχητικού κινηματογράφου εκτός των κυρίαρχων κινηματογραφιών της Ευρώπης και του Χόλλυγουντ.

Η συγκεκριμένη γεωπολιτική οριοθέτηση επιτρέπει να εξετασθούν ομοιότητες και διαφορές στην εμφάνιση και την εξέλιξη του κινηματογράφου σε μια μεταβατική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρακμή και την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τις πτυχές της νεωτερικής όσμωσης με την ανάδυση των εθνικών κρατών, αλλά και την ιμπεριαλιστική και αποικιακή επέμβαση. Η διαμόρφωση των εθνικών κινηματογραφιών, οι τρόποι παραγωγής και κατανάλωσης του κινηματογραφικού προϊόντος καθώς και η αλληλεπίδραση στο έργο των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών, όπως των αδελφών Μανάκια, αποτελούν βασικά θέματα που θα θίξουν ερευνητές από πανεπιστήμια της περιοχής, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Πιο συγκεκριμένα, στις ανακοινώσεις περιλαμβάνονται ειδικές συνεδρίες για τον πρώιμο ελληνικό και σερβικό κινηματογράφο, επανεξέταση της έννοιας του Οθωμανικού κινηματογράφου, η σχέση του νέου μέσου με τη νεωτερική πόλη (Ιράν, Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτο), η επίδραση των αναδυόμενων εθνικισμών στα Βαλκάνια και τον Αραβικό κόσμο, όπως και θέματα οριενταλισμού. Τους ερευνητές απασχολεί επίσης η σύνδεση του ιστορικού παρελθόντος με το σήμερα και οι τρόποι παρουσίασής του, όπως, για παράδειγμα, η χαρτογράφηση των κινηματογράφων της Σμύρνης πριν την πυρκαγιά του 1922 και η παραγωγή του ντοκιμαντέρ War & Peace in the Balkans (2014) για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με βάση το οπτικό αρχειακό υλικό της εποχής. Ειδικές συνεδρίες θα ασχοληθούν με τις κινηματογραφήσεις σε αποικιοκρατούμενες περιοχές (π.χ. Ρόδος, Κύπρος), ζητήματα λογοκρισίας, καθώς και με θεωρητικές προσεγγίσεις για την υποδοχή και την πρόσληψη του κινηματογραφικού μέσου. Επιπλέον, εκπρόσωποι διαφόρων ταινιοθηκών θα συζητήσουν για την εύρεση, συντήρηση και προβολή των πρώιμων ταινιών.

Συγχρόνως, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν βραδινές προβολές κινηματογραφικού υλικού της εποχής, από τις ταινιοθήκες της Ολλανδίας (ΕΥΕ) και της Ρουμανίας, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί υλικό με λήψεις από τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο (Σμύρνη, Βελιγράδι, Βόσπορος, Πειραιάς, Αίγυπτος, Τρίπολη) σε ζωντανό μουσικό και ηχητικό διάλογο με τον Χρήστο Γούσιο και τους 8HM2/3, φοιτητές της Κινηματογραφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα προβληθούν επίσης μια από τις πρώτες ρουμάνικες παραγωγές κινουμένων σχεδίων και ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ για την περιοχή της Τρανσυλβανίας που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας το 1939.

Τέλος το πρωί της Κυριακής (7 Ιουνίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εργαστήριο από τον Χρήστο Γούσιο για τους τρόπους με τους οποίους ο ήχος και η μουσική μπορεί να συνδιαλέγονται με την σιωπηλή εικόνα.

Προσκεκλημένοι ομιλητές : Dina Iordanova (University of St Andrews), Hamid Naficy (Northwestern University) και Viola Shafik (Humbolt University and Ludwig Maximilian University)

Συνεδριακός Χώρος: Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια).

Γλώσσα: Αγγλικά

Προβολές: Ταινιοθήκη της Ελλάδας (εισιτήριο 5 ευρώ).

Διοργανωτές: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Filmicon: Journal of Greek Film Studies και altcine.com

Συνεργάτες: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, “George Oprescu” Institute of Art History (Ρουμανία) και Istanbul Şehir University (Τουρκία).

Χορηγοί: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Modern Greek Studies Association (ΗΠΑ) και Εκδόσεις Ευρασία.

Για αναλυτικές πληροφορίες εδώ: http://filmiconjournal.com/conference/2015