ISSN: 2241-6692

NEWS

Σε μια εποχή πολιτισμικών μετασχηματισμών, όπου το ενδιαφέρον των φεστιβάλ και των ΜΜΕ είναι στραμμένο προς την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, η μελέτη του Ελληνικού Κινηματογράφου ως ερευνητικού πεδίου γίνεται όλο και πιο απαραίτητη.

Το αυξανόμενο αυτό ενδιαφέρον φανερώνει η έκδοση νέων βιβλίων και δύο επιστημονικών περιοδικών με αντικείμενο το ελληνικό σινεμά και την ελληνική κουλτούρα (Filmicon Journal και Journal of Greek Media and Culture), αλλά και το διεθνές συνέδριο που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στο Λονδίνο (Contemporary Greek Film Cultures 2013).

Καθώς η στροφή αυτή γίνεται όλο και πιο διακριτή στο εξωτερικό, αυξάνεται όλο και περισσότερο η ανάγκη προώθησης του Ελληνικού Κινηματογράφου ως ερευνητικού πεδίου μέσα στο πλαίσιο του ελληνικού πανεπιστημίου, προκειμένου να διαδοθούν και να εδραιωθούν οι Σπουδές Ελληνικού Κινηματογράφου – ένα επιστημονικό πεδίο που θα φωτίσει την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή τόσο ως πολιτιστικό φαινόμενο που αντικατοπτρίζει την κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική διαδρομή της Ελλάδας, όσο και ως καλλιτεχνικό αποτύπωμα που φανερώνει τη διαμόρφωση του συλλογικού ασυνείδητου της χώρας.

Με αυτό το σκεπτικό, το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα οι Μυρτώ Καλοφωλιά (Υ.Δ. Ε.Μ.ΠΟ. Παντείου Πανεπιστημίου), Αφροδίτη Νικολαΐδου (Δρ. Ε.Μ.ΠΟ.) και Μαρία Παραδείση (Επίκουρη καθηγήτρια Ε.Μ.ΠΟ.) διοργανώνουν ένα σεμινάριο υπό τη μορφή ημίωρων διαλέξεων, με στόχο την προώθηση των κινηματογραφικών σπουδών και των διεπιστημονικών προσεγγίσεων που έχουν ως αντικείμενο τον ελληνικό κινηματογράφο.

Οι ενδιαφερόμενοι εισηγητές καλούνται να καταθέσουν σύντομο βιογραφικό (έως 120 λέξεις) και πρόταση 300 λέξεων για διάλεξη μισής ώρας, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2013 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις kalofoliamyrto@yahoo.com ή afroniko@gmail.com

Οι θεματικοί άξονες των εισηγήσεων (χωρίς να περιορίζονται στους παρακάτω) μπορούν να είναι οι εξής:

  • Θέματα ιστορίας και ιστοριογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου
  • Ελληνικός κινηματογράφος και σπουδές φύλου (feminist, queer, lesbian & gay προσεγγίσεις)
  • Ο κινηματογράφος ως ΜΜΕ
  • Κινηματογράφος και χώρος
  • Κινηματογράφος και οι άλλες τέχνες (μουσική, θέατρο, λογοτεχνία κτλ.)
  • Κινηματογράφος, ιστορία, πολιτική
  • Ο ελληνικός κινηματογράφος ως τέχνη (αισθητική, αφήγηση, στιλ)
  • Ελληνικό ντοκιμαντέρ
  • Σπουδές Κινηματογραφικών Φεστιβάλ (Film Festival Studies)
  • Ζητήματα παραγωγής, διανομής και εκμετάλλευσης του Ε.Κ

Οι συναντήσεις θα γίνονται μία φορά το μήνα σε χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου. Το τελικό πρόγραμμα του σεμιναρίου θα ανακοινωθεί μετά τις 15 Οκτώβρη και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ομιλητών και τις θεματικές που θα προκύψουν. Κάθε συνάντηση θα συμπεριλαμβάνει δύο εισηγήσεις διάρκειας μισής ώρας η καθεμία, ενώ ύστερα από κάθε εισήγηση θα ακολουθεί συζήτηση. Όταν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις, θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστεί συνεργασία με εκδοτικό οίκο για την έκδοση των πρακτικών των σεμιναρίων.

Ευελπιστούμε οι διαλέξεις αυτές να αποτελέσουν γόνιμο τόπο συνάντησης, γνωριμίας και ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε ερευνητές, διδάσκοντες, υποψήφιους διδάκτορες και, ευρύτερα, σε άτομα το ενδιαφέρον των οποίων κινείται στο πεδίο μελέτης του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μη διστάσετε να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στις παραπάνω διευθύνσεις.

Η οργανωτική ομάδα,
Μυρτώ Καλοφωλιά (Υποψ. Διδάκτωρ Ε.Μ.ΠΟ, Παντείου Πανεπιστημίου)
Αφροδίτη Νικολαΐδου (Δρ. Ε.Μ.ΠΟ Παντείου Πανεπιστημίου)
Μαρία Παραδείση (Επίκουρη Καθηγήτρια Ε.Μ.ΠΟ Παντείου Πανεπιστημίου)