ISSN: 2241-6692

NEWS

«Η Πόλη στο ελληνικό σινεμά» αποτελεί το θέμα της κινηματογραφικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 στις 8 το βράδυ στο διατηρητέο κτήριο της Ιονικής Τράπεζας στην Πλατεία Ελευθερίας, στο πλαίσιο της Έκθεσης Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών για τη Θεσσαλονίκη (4-13 Απριλίου 2014). Θα μιλήσουν οι ιστορικοί κινηματογράφου Αγγελική Μυλωνάκη και Ιωάννα Αθανασάτου σχετικά με το πώς ο ελληνικός κινηματογράφος στη μεταπολεμική εποχή καταγράφει και αναπαριστά τις αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί το ημίωρο ντοκιμαντέρ «Από τις αυλές στα σαλόνια», σε σενάριο Αγγελικής Μυλωνάκη και σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά και Διονυσίας Αρβανίτου.

Συνεχίζονται τη Δευτέρα 7 Απριλίου οι συναντήσεις του σεμιναρίου ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΙΜΟ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΘΕΩΡΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ στην Αίθουσα Σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου (ώρα: 5-8 μ.μ.). Στη συνάντηση με γενικό τίτλο ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ θα μιλήσουν ο Νίκος Πουλάκης (Επιστημονικός Συνεργάτης – Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. [υπό διορισμό], Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με θέμα Η μουσική στον Παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο: Ζητήματα αισθητικής ανάλυσης και ερμηνείας και η Μιμήνα Πατεράκη (Υπ. Δρ. στη Λαογραφία – Ανθρωπολογία του Χορού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού) με θέμα Ενσαρκωμένη ιστορικότητα σε δράση: Μία ανθρωπολογική ανάλυση του κινηματογραφικού χορού στο κοινό του «αξέχαστου» ελληνικού σινεμά στον Κορυδαλλό Αττικής.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του σεμιναρίου σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ .

Συνεχίζονται τη Δευτέρα 31 Μαρτίου οι συναντήσεις του σεμιναρίου ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΙΜΟ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΘΕΩΡΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ στην Αίθουσα Σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου (ώρα: 5-8 μ.μ.). Στη συνάντηση με γενικό τίτλο ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΙΙΙ) θα μιλήσουν ο Γιάννης Σκοπετέας, (Λέκτορας Σεναριoγραφίας και Σκηνοθεσίας στις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μυτιλήνη) με θέμα Από το φιλμ στο σκληρό δίσκο - η 20χρονη ιστορία της "βιντεοποίησης" του ελληνικού κινηματογράφου και η Αφροδίτη Νικολαΐδου (Δρ του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου) με θέμα Πόλη και κινηματογραφική μορφή: οι ταινίες πόλης του ελληνικού κινηματογράφου 1994-2004.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του σεμιναρίου σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ .

Συνεχίζονται τη Δευτέρα 10 Μαρτίου οι συναντήσεις του σεμιναρίου ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΙΜΟ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΘΕΩΡΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ στην Αίθουσα Σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου (ώρα: 6-8 μ.μ.). Στη συνάντηση με γενικό τίτλο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΔΗ-ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ θα μιλήσει η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη (Δρ. Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών) με θέμα Το ελληνικό μελόδραμα (1960-1980): αναζητήσεις, αποκλίσεις, μετασχηματισμοί. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την ομιλήτρια.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του σεμιναρίου σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ.

Την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ (Μαρίνου Αντύπα 86, Ηλιούπολη), η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης διοργανώνει προβολή με θέμα Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ του Κώστα Βάκκα (ΕΛΛΑΔΑ, 2013, έγχρωμη, 64΄). Θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητές τους Κώστα Βάκκα (σκηνοθέτη της ταινίας), Στέλιο Κυμιωνή (ιστορικό κινηματογράφου) και Θανάση Τσακίρη (Δρ. Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

CINEMATEK in Brussels in collaboration with Greek Film Archive, Hellenic Circle - Brussels, Greek Film Centre and BOZAR are celebrating recent Greek cinema. 30 films will be screened (both fiction and documentaries) and discussions of Greek cinema and Q&A with filmmakers will be held. For the event’s programme and further details click here.

Η ομάδα Κριτικής Διεπιστημονικότητας & Μεθοδολογίας παρουσιάζει την πρώτη ταινία της Αλίντας Δημητρίου ΟΙ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΔΕΣ, την Πέμπτη 27 Φλεβάρη, στις 8.00 μ.μ. στο Ινστιτούτο Πουλαντζάς (Σαρρή 14). Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει εισήγηση από τον Πάρη Ποτηρόπουλο και συζήτηση με αφορμή το θέμα της ταινίας, ένα επάγγελμα που φθίνει, μια μικρο-αφήγηση παράλληλη των κυριάρχων και στερεότυπων λόγων. Για περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Συνεχίζονται τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου οι συναντήσεις του σεμιναρίου ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΙΜΟ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΘΕΩΡΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ στην Αίθουσα Σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου (ώρα: 5-8 μ.μ.). Στη συνάντηση με γενικό τίτλο SPACE AND GREEK CINEMA θα μιλήσουν η Yun-hua Chen (PhD in Film Studies, University of St Andrews) με θέμα Silence and Space: Post-2005 Greek Festival Films και ο Stavros Alifragkis (Dr Architect Engineer, Research Associate, Laboratory of Environmental Communication and Audiovisual Documentation [LECAD], Department of Architecture, School of Engineering, University of Thessaly) με θέμα Cinematic Re-Constructions of the Urban Landscape: Athens in the 1960s. Οι ομιλίες και η συζήτηση θα είναι στα Αγγλικά.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του σεμιναρίου σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ .

The Hellenic Centre (http://www.helleniccentre.org/) organises, with the assistance of film curator Eirini Nikopoulou, screenings of the documentary films Work Like Crazy and From the Courtyards to the Living Rooms on Saturday (February 15th, 2014) and Sunday (February 16th, 2014).

Based on the books of Dr of Film Studies Angeliki Milonaki, the films borrow all time classic scenes and quotes from popular Greek films from the ‘50s, ‘60s and ‘70s, which marked a true “golden era” in the Greek film industry, to showcase the modernization of post war Greece and effects on society. For details see here.

Συνεχίζονται τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου οι συναντήσεις του σεμιναρίου ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΙΜΟ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΘΕΩΡΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ στην Αίθουσα Σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου (ώρα: 5-8 μ.μ.). Στη συνάντηση με γενικό τίτλο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ: Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’70 θα μιλήσουν ο Θανάσης Βασιλείου (Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Paris III – Sorbonne Nouvelle) με θέμα «Η αφηγηματική καινοτομία του Θιάσου (1975) του Θ. Αγγελόπουλου» και η Ρέα Βαλντέν (Δρ. Φιλοσοφίας, διδάσκει Κινηματογράφο στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ.) με θέμα «Avant- Garde Κινηματογράφος: Το παράδειγμα της Ελλάδας».

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του σεμιναρίου σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ .

Συνεχίζονται τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου οι συναντήσεις του σεμιναρίου «Από τον Πρώιμο στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο: Ζητήματα Μεθοδολογίας, Θεωρίας, Ιστορίας» στην Αίθουσα Σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου (ώρα: 5-8 μ.μ.). Στην συνάντηση αυτή με τον γενικό τίτλο ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΙΙ) θα μιλήσουν ο Δημήτρης Παπανικολάου (Λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) με θέμα «Το άγχος της Αλληγορίας: Ξαναδιαβάζοντας τον Κυνόδοντα» και η Ευγενία Γιαννουρή (Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών, Paris III Sorbonne Nouvelle, Θεωρητικός της τέχνης και της κινούμενης εικόνας) με θέμα «Το σπίτι που πληγώναμε. Εικονολογία του οίκου ή όψεις της Νέας Οικιακότητας στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο».

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του σεμιναρίου σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ

Με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την αυτοκτονία του Λαπαθιώτη η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, δραματουργός της παράστασης Κάπου Περνούσε μια Φωνή, συζητά με τον σκηνοθέτη της ταινίας Μετέωρο και Σκιά (1985) Τάκη Σπετσιώτη και τον μελετητή του Λαπαθιώτη Νίκο Σαραντάκο.

Η ζωή και το έργο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, "καταραμένου" συγγραφέα της γενιάς του 1920, με επιδόσεις τόσο στην ποίηση όσο και την πεζογραφία, αλλά και με εξαιρετικά ενδιαφέροντα προσωπικό βίο και κοινωνική δράση, έχουν εμπνεύσει μουσικούς, λογοτέχνες, κινηματογραφιστές και ανθρώπους του θεάτρου. Η θεατρική διασκευή της νουβέλας Κάπου Περνούσε μια Φωνή στη σκηνή του Bios (σκηνοθεσία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, διασκευή/ερμηνεία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου και Νατάσα Παπανδρέου) δεν αποτελεί παρά την πιο πρόσφατη απόπειρα συνομιλίας με τον συγγραφέα και ένα κείμενό του, όπου τα μεγάλα πάθη κυριαρχούν και η (αυτο)θυσία φαντάζει μια πράξη θεμιτή.

Ως μικρό μνημόσυνο για τον αυτόχειρα λογοτέχνη, μετά το τέλος της παράστασης της 7ης Ιανουαρίου 2014, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή του Τάκη Σπετσιώτη, που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα (Μετέωρο και Σκιά και Χαίρε Ναπολέων: Δοκίμιο για την τέχνη του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη) και του Νίκου Σαραντάκου, που επιμελήθηκε την έκδοση της νουβέλας σε βιβλίο (εκδόσεις Ερατώ, 2011) – μια συνάντηση εφ' όλης της ύλης για τον ποιητή και το έργο του, καθώς και τον αντίκτυπό του στο σήμερα.

http://www.bios.gr/events/1028/
http://www.biblionet.gr/author/24575/Τάκης_Σπετσιώτης
http://sarantakos.wordpress.com/mybooks/fwnh/

Κάθε Κυριακή στις 8:00 μ.μ. η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης διοργανώνει προβολές ταινιών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Μαρίνου Αντύπα 86, Ηλιούπολη). Την Κυριακή 12/1/2014 η βραδιά είναι αφιερωμένη στην Κατερίνα Γώγου με την προβολή του ντοκιμαντέρ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ–ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ του Αντώνη Μποσκοΐτη (Ελλάδα, 2012, ασπρόμαυρη, 67΄). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας και το Γιώργο Χρονά, ποιητή και εκδότη. Για περισσότερες πληροφορίες και για το πλήρες πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου 2014, δείτε εδώ.

Οι Εκδόσεις Vakxikon.gr σας προσκαλούν την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 στις 19.30 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101, Αθήνα) στην παρουσίαση του βιβλίου ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΣΑΝ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου συναντά τη ζωγραφική του Θανάση Βασιλείου.

Θα μιλήσουν οι Θανάσης Βασιλείου, διδάσκων Θεωρία και Πρακτική του Κινηματογράφου, Τάσος Γουδέλης, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου, και Θανάσης Μουτσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού.

Δείτε την πρόσκληση εδώ και για το περιεχόμενο του βιβλίου εδώ.

Συνεχίζονται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου οι συναντήσεις του σεμιναρίου "Από τον Πρώιμο στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο: Ζητήματα Μεθοδολογίας, Θεωρίας, Ιστορίας", που διεξάγεται στην Αίθουσα Σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου (ώρα: 5-8 μ.μ.). Στην συνάντηση αυτή με τον γενικό τίτλο ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Ι) εισηγητές είναι ο Κωνσταντίνος Τζούγλας (Δρ. του τμήματος «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Εικόνα» του Πανεπιστημίου Paris-Diderot [Paris 7]) με θέμα «Mια «τυχαία» αλλά αναπόφευκτη σύγκρουση: η παράλληλη αφήγηση του Wasted Youth» και η Ασπασία Λυκουργιώτη (Υ. Δρ. Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πάτρας) με θέμα «Από τον Ζαν Πιερ Λεό στο Βαγγέλη Μουρίκη. Ο ηθοποιός σύμβολο ενός κινήματος. Η κατασκευή και η χρήση του συμβολικού περιεχομένου»

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του σεμιναρίου σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ

A film music conference will take place at the University of Surrey, UK, next July. Its focus is on the music of early sound film from outside Hollywood/US. The call for papers can be found here. For conferences in musicology, consult the Golden Pages website of Royal Holloway Music Department, here.

Ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου οι συναντήσεις του σεμιναρίου "Από τον Πρώιμο στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο: Ζητήματα Μεθοδολογίας, Θεωρίας, Ιστορίας", που διοργανώνουν η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Παραδείση, η Δρ. Αφροδίτη Νικολαΐδου και η υποψήφια διδάκτορας Μυρτώ Καλοφωλιά. Το σεμινάριο διοργανώνεται με την υποστήριξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Πολιτιστική Διαχείριση, και θα διεξάγεται στην Αίθουσα Σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου (ώρα: 5-8 μ.μ.). Οι εισηγήσεις θα διαρκούν 30 λεπτά. Μετά από κάθε εισήγηση θα ακολουθεί συζήτηση.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν με εισηγήσεις έλληνες και ξένοι ερευνητές, καθηγητές και διδάκτορες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Την αφίσα σχεδίασε η φοιτήτρια του Τμήματος, κ. Στεφανία Κωνσταντοπούλου.

Στην εναρκτήρια συνάντηση, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, εισηγητές είναι ο Μανόλης Αρκολάκης (Δρ. Ιστορίας/ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), με θέμα "Ζητήματα ιστοριογραφίας και ο πρώιμος ελληνικός κινηματογράφος" και η Βασιλική Τσιτσοπούλου (ερευνήτρια, συνεργάτιδα του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών, University of Indiana-Bloomington), με θέμα "Πρώιμος κινηματογράφος και Ελλάδα: Ανοικτά θέματα έρευνας και θεωρητικές προεκτάσεις".

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ και σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και το Δήμο Ναυπλιέων, διοργανώνουν το 1ο Κινηματογραφικό Συμπόσιο «CINE συν Ναύπλιο» που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο στις 21-24 Νοεμβρίου 2013, και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου-Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν καταξιωμένοι Έλληνες σκηνοθέτες, παραγωγοί, δημιουργοί, καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές και φοιτητές.

Το Φόρουμ έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων στην τέχνη του κινηματογράφου με στόχο την ενθάρρυνση της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Θα παρουσιαστούν ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους ενώ συγχρόνως θα γίνουν διαλέξεις και master-class από διακεκριμένους Έλληνες σκηνοθέτες και πανεπιστημιακούς. Οι φοιτητές θα πλαισιώσουν το Φόρουμ με μουσική και θεατρικά δρώμενα.

Το Φόρουμ είναι ανοιχτό σε όλους (δωρεάν συμμετοχή) και αφιερώνεται στους φοιτητές. Το κεντρικό θέμα του Φόρουμ είναι «Εμείς και ο Άλλος» και στοχεύει να αναδείξει το ρόλο της κινηματογραφικής τέχνης στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ μας και μεταξύ των λαών.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα πραγματοποιηθούν τα εξής αφιερώματα: Το πρώτο έχει τον τίτλο "Λογοτεχνία και κινηματογράφος" και περιλαμβάνει διάλεξη και master class από τον σκηνοθέτη Φώτο Λαμπρινό. Το δεύτερο, με τίτλο "Εμείς και ο Ξένος", περιλαμβάνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με συμμετοχή σκηνοθετών και πανεπιστημιακών, καθώς και μια θεματική βραδιά με προβολή δύο ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους, τον Καπετάν Κεμάλ του Φώτου Λαμπρινού και τη Διόρθωση του Θάνου Αναστόπουλου, οι οποίες πραγματεύονται το θέμα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Επίσης ο Δημήτρης Αθανίτης θα μιλήσει για την ταινία του Τρεις Μέρες Ευτυχίας, η οποία και θα προβληθεί. Το τρίτο αφιέρωμα είναι για το Λευτέρη Βογιατζή τον ηθοποιό και μεγάλο σκηνοθέτη. Για το λόγο αυτό θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου και προσωπικός του φίλος Νίκος Παναγιωτόπουλος που θα μιλήσει για την ταινία του και για τον πρωταγωνιστή της Λευτέρη Βογιατζή. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Αθήνα- Κωνσταντινούπολη.

Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή σπουδαστικών ταινιών των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (επιλεγμένες από τον Γιάννη Λεοντάρη) καθώς και ταινιών μικρού μήκους των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο στο Ναύπλιο (επιλεγμένες από την Κωστούλα Καλούδη), προβολή της Χρυσομαλλούσας του Τώνη Λυκουρέση (παρουσία του σκηνοθέτη), διαλέξεις και master class από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, τη Γιώτα Μήνη (Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), και τον ψυχίατρο Στέλιο Κρασανάκη που θα αναφερθεί στην Ψυχιατρική και τον Κινηματογράφο.

Σε μια εποχή πολιτισμικών μετασχηματισμών, όπου το ενδιαφέρον των φεστιβάλ και των ΜΜΕ είναι στραμμένο προς την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, η μελέτη του Ελληνικού Κινηματογράφου ως ερευνητικού πεδίου γίνεται όλο και πιο απαραίτητη.

Το αυξανόμενο αυτό ενδιαφέρον φανερώνει η έκδοση νέων βιβλίων και δύο επιστημονικών περιοδικών με αντικείμενο το ελληνικό σινεμά και την ελληνική κουλτούρα (Filmicon Journal και Journal of Greek Media and Culture), αλλά και το διεθνές συνέδριο που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στο Λονδίνο (Contemporary Greek Film Cultures 2013).

Καθώς η στροφή αυτή γίνεται όλο και πιο διακριτή στο εξωτερικό, αυξάνεται όλο και περισσότερο η ανάγκη προώθησης του Ελληνικού Κινηματογράφου ως ερευνητικού πεδίου μέσα στο πλαίσιο του ελληνικού πανεπιστημίου, προκειμένου να διαδοθούν και να εδραιωθούν οι Σπουδές Ελληνικού Κινηματογράφου – ένα επιστημονικό πεδίο που θα φωτίσει την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή τόσο ως πολιτιστικό φαινόμενο που αντικατοπτρίζει την κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική διαδρομή της Ελλάδας, όσο και ως καλλιτεχνικό αποτύπωμα που φανερώνει τη διαμόρφωση του συλλογικού ασυνείδητου της χώρας.

Με αυτό το σκεπτικό, το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα οι Μυρτώ Καλοφωλιά (Υ.Δ. Ε.Μ.ΠΟ. Παντείου Πανεπιστημίου), Αφροδίτη Νικολαΐδου (Δρ. Ε.Μ.ΠΟ.) και Μαρία Παραδείση (Επίκουρη καθηγήτρια Ε.Μ.ΠΟ.) διοργανώνουν ένα σεμινάριο υπό τη μορφή ημίωρων διαλέξεων, με στόχο την προώθηση των κινηματογραφικών σπουδών και των διεπιστημονικών προσεγγίσεων που έχουν ως αντικείμενο τον ελληνικό κινηματογράφο.

Οι ενδιαφερόμενοι εισηγητές καλούνται να καταθέσουν σύντομο βιογραφικό (έως 120 λέξεις) και πρόταση 300 λέξεων για διάλεξη μισής ώρας, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2013 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις kalofoliamyrto@yahoo.com ή afroniko@gmail.com

Οι θεματικοί άξονες των εισηγήσεων (χωρίς να περιορίζονται στους παρακάτω) μπορούν να είναι οι εξής:

  • Θέματα ιστορίας και ιστοριογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου
  • Ελληνικός κινηματογράφος και σπουδές φύλου (feminist, queer, lesbian & gay προσεγγίσεις)
  • Ο κινηματογράφος ως ΜΜΕ
  • Κινηματογράφος και χώρος
  • Κινηματογράφος και οι άλλες τέχνες (μουσική, θέατρο, λογοτεχνία κτλ.)
  • Κινηματογράφος, ιστορία, πολιτική
  • Ο ελληνικός κινηματογράφος ως τέχνη (αισθητική, αφήγηση, στιλ)
  • Ελληνικό ντοκιμαντέρ
  • Σπουδές Κινηματογραφικών Φεστιβάλ (Film Festival Studies)
  • Ζητήματα παραγωγής, διανομής και εκμετάλλευσης του Ε.Κ

Οι συναντήσεις θα γίνονται μία φορά το μήνα σε χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου. Το τελικό πρόγραμμα του σεμιναρίου θα ανακοινωθεί μετά τις 15 Οκτώβρη και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ομιλητών και τις θεματικές που θα προκύψουν. Κάθε συνάντηση θα συμπεριλαμβάνει δύο εισηγήσεις διάρκειας μισής ώρας η καθεμία, ενώ ύστερα από κάθε εισήγηση θα ακολουθεί συζήτηση. Όταν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις, θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστεί συνεργασία με εκδοτικό οίκο για την έκδοση των πρακτικών των σεμιναρίων.

Ευελπιστούμε οι διαλέξεις αυτές να αποτελέσουν γόνιμο τόπο συνάντησης, γνωριμίας και ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε ερευνητές, διδάσκοντες, υποψήφιους διδάκτορες και, ευρύτερα, σε άτομα το ενδιαφέρον των οποίων κινείται στο πεδίο μελέτης του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μη διστάσετε να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στις παραπάνω διευθύνσεις.

Η οργανωτική ομάδα,
Μυρτώ Καλοφωλιά (Υποψ. Διδάκτωρ Ε.Μ.ΠΟ, Παντείου Πανεπιστημίου)
Αφροδίτη Νικολαΐδου (Δρ. Ε.Μ.ΠΟ Παντείου Πανεπιστημίου)
Μαρία Παραδείση (Επίκουρη Καθηγήτρια Ε.Μ.ΠΟ Παντείου Πανεπιστημίου)

The Journal of Greek Media and Culture is an interdisciplinary peer-reviewed journal that aims to provide a platform for debate and exploration of a wide range of manifestations of media and culture in and about Greece. The journal adopts a broad and inclusive approach to media and culture with reference to film, photography, literature, the visual arts, music, theatre, performance, as well as all forms of electronic media and expressions of popular culture. For Call for Papers consult this page